Het is leuk om deel te nemen aan activiteiten in de buurt of buurtgenoten te ontmoeten en slim samen op te trekken in je straat. Er kunnen vriendschappen ontstaan of je kunt elkaar makkelijker benaderen. Als je op zoek bent naar nieuwe contacten is dit een eenvoudige manier om mensen te leren kennen.
Sliedrecht Doet werkt in de straat samen met buurtverbinders, lief en leedstraten, bewoners commissies, geloofsgemeenschappen en wijknetwerken. De buurt biedt ons heel veel: leuke mensen, activiteiten, verenigingen hulp, spullen, ideeën, verhalen en nog veel meer. Jammer dat je dit vaak niet goed kunt vinden. Betrouwbare informatie hierover is er vaak niet of is verouderd. Hierdoor vinden mensen elkaar moeilijk en benutten ze niet wat er dichtbij allemaal is. In de huidige crisistijd is het belangrijker dan ooit om elkaar te vinden en meer samen te doen. Daarom werkt sliedrechtdoet.nl aan betrokken buurten. Buurten waar mensen en organisaties elkaar makkelijk vinden, steeds beter kennen en samenwerken voor een goed leven in de eigen buurt.
Hoe krijgen we dat voor elkaar? We inspireren mensen om zich vrijwillig in te zetten voor elkaar, de straat, de wijk of het dorp. Het is vaak een klein begin tussen 2 mensen wat een verschil kan maken. Wanneer we elkaar ontmoeten, kun je jezelf laten verrassen, tot nadenken worden uitgedaagd of tot andere inzichten komen. Verhalen en ervaringen horen, ontdekken dat je niet de enige bent, niet alleen hoeft te zijn en te doen in Sliedrecht. Iedereen kan iets voor een ander betekenen.
Heb je zelf al een idee of ben je op zoek naar een middel om deze wens handen en voeten te geven? Bekijk hieronder wat je zelf kunt doen of waar wij je vanuit Sliedrecht Doet op weg helpen als dat nodig is.
Lief en leedstraten
In je straat kan jij dichtbij, flexibel en op je eigen tijd een verschil maken. Meld je samen met een andere buur aan voor een lief en leedstraat. Je ontvangt van Sliedrecht Doet een toolkit om in jouw straat krachten te bundelen en beschikbaar te zijn. Lief en Leedstraten is een pakket met kaarten, ideeën en budget om in contact te kunnen komen met je buren en om bijvoorbeeld met een bijzondere gebeurtenis je medeleven te kunnen tonen. Je creëert meer verbinding in jouw straat waardoor je jezelf kan laten verrassen met spontaniteit, cultuur, dankbaarheid, ontmoeting, inzichten en mogelijkheden.
Wij kunnen verhalen van impact met je delen over hoe Lief en Leedstraten een verschil heeft gemaakt in meedoen, samen doen, maar ook in eenzaamheid en stille armoede. Denk aan het ouderwetse kopje suiker of juist een snelle app 'laten we samen doen!’. Maak contact en wordt een verschil voor jong en oud.
Wijknetwerken
In een heel aantal straten en wijken zijn buren al met elkaar in contact. De meest voorkomende is een straat whatsapp op initiatief van een aantal buren, die door de tijd heen, door individuele contacten en uitnodigingen steeds completer wordt.
Ook zijn er een aantal landelijke platforms die mensen vinden via huis aan huis reclame of internet. Op deze manier heeft het platform Nextdoor en NLvoorElkaar in Sliedrecht volgers gevonden. Het is een buurtapp waar je lokale tips kunt krijgen, maar ook spullen kunt verkopen.
In ons dorp zijn 16 geloofsgemeenschappen en verschillende leden zetten zich onder de noemer ‘Hart voor de Wijk’ in om naar elkaar om te zien. De verbinding, vaak ook via een app, is voor iedereen en een klein comité neemt initiatief om jaarlijkse activiteiten te organiseren voor hun straat of buurt. Deze worden naar de eigen creativiteit en mogelijkheden door bewoners bedacht en verschillen dus per buurt.
Via een VvE en de lokale woningcorporatie worden bewonerscommissies en verenigingen ondersteund. Deze commissies kunnen vaak een mooi startpunt zijn om mee te kunnen doen in een actieve gemeenschap.
Een buurtactiviteit organiseren:
Heeft u een idee of initiatief dat bijdraagt aan een socialere, mooiere, gezelligere, veiligere leefomgeving? Maar hebt u geen ervaring met het organiseren van een buurtactiviteit? Lees dan onze tips even door of mail voor een afspraak naar We helpen je graag verder op weg.
- Begin bij de buurtbewoners:
Deel jouw idee met minimaal twee andere buren in je straat. Ga met elkaar in gesprek over de wensen en behoeften in je straat.
Of is er een buurtverbinder in jouw wijk actief? De Buurtverbinder brengt jouw graag met andere actieve buren in contact.
Luister naar de verschillende ideeën, wensen en behoeften van de buurtbewoners zelf. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent in de buurt. Daardoor verlaag je de drempel voor buren om in gesprek te komen. Tijdens deze contactmomenten kun je aan mensen vragen wat zij al zelf doen, en welke activiteiten zij in de buurt missen. Deze momenten kunnen inspiratie geven om samen iets voor de buurt te gaan doen.
- Omarm de diversiteit in de buurt:
De straten en buurten in Sliedrecht hebben een diverse groep bewoners. Doeners zijn de praktische handen die graag dingen regelen, zoals het opzetten van een buurtbarbecue of een opruimactie. Verbinders zijn de sociaal ingestelde mensen die relaties smeden en de sfeer versterken. Ondersteuners bieden een helpende hand, of het nu gaat om het verspreiden van informatie of het assisteren bij logistieke taken.
- Praktisch Werken:
Houd het simpel en praktisch. Grote plannen zijn leuk, maar begin met haalbare doelen. Een buurt opruimen, een buurtfeest of een gezamenlijke moestuin starten zijn concrete activiteiten die tastbare resultaten opleveren. Maak het voor iedereen toegankelijk en zorg dat mensen zich gemakkelijk kunnen aansluiten.
- Samenwerkingsafspraken:
Maak bij het organiseren van activiteiten goede afspraken. Dit voorkomt onduidelijkheden. Deel verantwoordelijkheden en taken om de last te verdelen en om de eigenaarschap te vergroten. Een gezamenlijke inspanning draagt bij aan een gevoel van saamhorigheid.
- Maak gebruik van beschikbare middelen:
Vaak kan met een klein bedrag al veel bereikt worden om een straat of buurt fijner te maken. In de afgelopen jaren is hier door diverse bewonerscommissies en buurtinitiatieven al heel wat ervaring in opgedaan. De ene straat zet een spaarpot neer en vergoed hiermee de onkosten, een andere buurt vraagt om sponsoring bij lokale ondernemers. De gemeente Sliedrecht vindt het belangrijk dat er voor iedereen voldoende activiteiten zijn in de buurt en bied inwoners hier een activiteitensubsidie voor aan.
De Buurtverbinder heeft een goed zicht op de verschillende mogelijkheden in jouw straat. Bijvoorbeeld bij het vinden van ruimte of de beschikbare middelen en materialen. Hierdoor bouwen je samen met Sliedrecht Doet aan een netwerk van formele en informele contacten in de buurt, en dat versterkt.